Η Ford κλείνει το κεφάλαιο στην Ινδία με το τελευταίο EcoSport!!

4
Η Ford κλείνει το κεφάλαιο στην Ινδία με το τελευταίο EcoSport!!

Το τελευταίο όχημα κατασκευής στην Ινδία από το εργοστάσιο της Ford στο Maraimalai Nagar στο Ταμίλ Ναντού κυκλοφόρησε χθες. Η εταιρεία είχε πολύ πριν ανακοινώσει ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Ινδία. Κατά λέξη, το τελευταίο EcoSport βγήκε χθες από τις εγκαταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ford είχε εισέλθει στην ινδική αγορά το 1994 και παρουσίαζε συγκεκριμένα αυτοκίνητα της Ινδίας και διεθνή μοντέλα εδώ. Με την αποχώρησή της, θα είναι η τρίτη διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία που εγκαταλείπει την Ινδία, μετά την Daewoo και τη General Motors.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, η Ford είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να πουλά τα αυτοκίνητά της στην ινδική αγορά. Και ως εκ τούτου, όλα τα αυτοκίνητα που συναρμολογήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, TN και Gujarat, κατασκευάστηκαν μόνο για εξαγωγές. Το τελευταίο EcoSport κατασκευάστηκε επίσης για τη διεθνή αγορά, είπε η εταιρεία.

Οι εγκαταστάσεις Maraimalai Nagar στην TN είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις της Ford στην Ινδία. Είναι το σπίτι του EcoSport, του συμπαγούς SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εταιρείας. Το μοντέλο EcoSport κυκλοφόρησε από την εταιρεία το 2013 και έγινε ευπρόσδεκτο τόσο στην Ινδία όσο και στο εξωτερικό. Όσον αφορά τα συμπαγή SUV κάτω των τεσσάρων μέτρων, το συμπαγές SUV μεσαίου μεγέθους ήταν κορυφαίος.

Οι βαθύτεροι λόγοι για την έξοδο

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αποχώρηση της εταιρείας, ο κύριος λόγος ήταν ότι η εγκατάσταση υποχρησιμοποιούνταν σοβαρά. Η μονάδα που μπορεί να παράγει περισσότερα από 4.00.000 αυτοκίνητα ετησίως, μόλις βοσκούσε έως και 80.000 αυτοκίνητα, μόλις το 20% της χωρητικότητάς της.

Ένα άλλο πρόβλημα προέκυψε όταν η Mahindra αποχώρησε από μια συμφωνία με την εταιρεία το 2020. Η συμφωνία έγινε το 2019, προκειμένου η Mahindra να αναλάβει την παραγωγική της μονάδα, αλλά, μετά την πανδημία, οι καταστάσεις άλλαξαν, οδηγώντας σε προβλήματα για τη Ford.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, η εταιρεία είχε συσσωρεύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 16.000 ₹ crores σε ζημίες τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει εντελώς τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Ινδία μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ως εκ τούτου άρχισε να κλείνει τις κουρτίνες. Και, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της Ford στο Gujarat, αναφέρεται ότι η Tata Motors θα την αναλάβει σύντομα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν η Tata που ήρθε στη διάσωση της Ford κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης, όταν η τελευταία πουλούσε μαρκίζες Jaguar & Land Rover. Η εταιρεία διερεύνησε επίσης το σχέδιο PLI της κυβέρνησης για να ελέγξει τη σκοπιμότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων από την Ινδία. Το κίνητρο που συνδέεται με την παραγωγή, όπως υπονοείται από το όνομα, συνδέθηκε με το επίπεδο παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η Ford δεν θα έχει την κλίμακα παραγωγής που να επωφελείται από το καθεστώς.

Το πλεονέκτημα των κορεατικών, ιαπωνικών και ακόμη και γερμανικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων είναι ότι έχουν έναν αξιόπιστο συνεργάτη από τον ίδιο όμιλο ή τουλάχιστον από την ίδια χώρα. Δυστυχώς για τη Ford, με την προηγούμενη έξοδο της General Motors, δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος συνεργάτης. Επιπλέον, οι αποτυχημένες προσπάθειες της Ford να σφυρηλατήσει μια συμμαχία ήταν πολύ λίγες, πολύ αργά.

Είναι αυτό το τελευταίο αντίο στη Ford;

Προφανώς, η Ford σχεδιάζει να πουλήσει τα μελλοντικά της μοντέλα στην Ινδία, ως εντελώς εισαγόμενα αυτοκίνητα. Με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η κίνηση θα είναι λίγο τολμηρή, γιατί είναι πολύ φθηνότερο να κατασκευάζονται και να πουλάτε ηλεκτρονικά οχήματα παρά να τα εισάγετε ως εισαγωγές. Όμως, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει.

Ήδη η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla είχε ζητήσει μείωση του εισαγωγικού δασμού για ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, το λόμπι των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών είχε διασφαλίσει ότι ο εισαγωγικός δασμός για όλα τα αυτοκίνητα είτε είναι κινητήρες εσωτερικής καύσης είτε ηλεκτρικά, θα παραμείνει υψηλός.

Με την εικονική πλήρη έξοδο της εταιρείας από την ινδική αγορά, το μέλλον της υπάρχουσας πελατειακής βάσης, ο μεγάλος αριθμός διανομέων και το κύκλωμα εξυπηρέτησης είναι πλέον υπό αμφισβήτηση.

Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο σχετικά με την έξοδο της Ford από την Ινδία. Λοιπόν, τι πιστεύετε για το τέλος μιας εποχής για τη Ford στην Ινδία;

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply